De neste kampene
Sivilsamfunnet har vært en viktig aktør for å påvirke Oljefondet til å bli en ansvarlig investor. Mye har skjedd på 25 år, og forståelsen for både selskaper og investorers ansvar for å hindre menneskerettighetsbrudd har utviklet seg. Likevel er det ikke alle kamper som er vunnet, og de neste årene vil fondet måtte ta nye steg for å sikre at Norges sparepenger ikke bidrar til å skade mennesker eller natur.
Diego Aleksander Foss, fagrådgiver i Forum for utvikling og miljø.





Til tross for de mange seierne og den store utviklingen i fondets ansvarlighetsarbeid de siste 25 årene, er det fortsatt mye som gjenstår før vi kan vite sikkert at sparepengene våre ikke bidrar til å skade mennesker eller natur. Det er heller ikke alle kampanjer gjennom årene som har vært vellykkede. Kirkens Nødhjelp har for eksempel jobbet i snart ti år for at fondet skal investere mer i utviklingsland, men fondet har vært tilbakeholdne og er fortsatt i overveldende grad investert i vestlige markeder.
Et annet eksempel er FORUT sin kampanje for å trekke fondets investeringer ut av alkoholindustrien, grunnet de negative samfunnskonsekvensene forbundet med alkohol og selskapers aggressive framferd for å promotere alkohol i land i sør. Tross likhetene med tobakksprodukter, som fondet tidlig trakk seg ut av, er fondet foreløpig fortsatt investert i alkoholindustrien.
Det neste store steget som allerede har blitt annonsert av statsminister Støre er at fondet skal bli verdensledende på klimarisiko. Framtiden i våre hender og Besteforeldrenes klimaaksjon er blant organisasjonene som lenge har kjempet for at fondet skal sette seg et mål om nullutslipp. Signalene fra den nye regjeringen er at dette kan skje i 2022, men den virkelige kampen vil bli hvordan fondet i praksis skal nå et slikt mål. Det er stadig flere investorer som har satt seg nullutslippsmål, men fram til nå er det få som har laget konkrete planer for hvordan det skal gjøres. Det blir derfor viktig at fondet setter tydelige delmål og rapporterer jevnlig og åpent om fremgang, slik at vi som eier fondet kan vite om fondet på riktig vei for å nå dette viktige målet.
Ressurser for videre lesing
Rapport: Verdiløse penger?
Av Ingrid Bay for Framtiden i våre hender i 2002, med undertittelen «Oljefondet – veien mot etiske retningslinjer».
Lovdata: De etiske retningslinjene
De etiske retningslinjene for Oljefondet, sist endret juni 2021.
Temaside: Oljefond og etikk
Oversikt over diskusjonen som førte til etableringen av etiske retningslinjer, utviklet av RORG-samarbeidet.
Rapport: Etikk i oljefondet
Av Victor Lund Shammas for Changemaker i 2011, med undertittelen «Bare butikk og utenrikspolitikk?».